Zahradnictví - Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník


Nedávno jsem shlédla všechny tři filmy trilogie Zahradnictví od Jana Hřebejka a Petra Jarchovského jejíž děj předchází oblíbeným Pelíškům. V hlavních rolích těchto filmů hrají Aňa Geislerová, Ondřej Sokol, Jiří Macháček, Martin Finger, Klára Melíšková, David Novotný, Anna Fialová a další.

V prvním filmu Rodinný přítel půjde o příběh lásky, ale také věrnosti, touhy a viny, která se odehrává ve 40. letech na pozadí německé okupace. Vilma, kterou hraje Aňa Geislerová je v této době postavena mezi dva muže. Vilma je odhodlaná žena, která chce udělat vše správně, tak jak se od ní očekává. A proto také přehlédne fakt, že není šťastná a že by se ve svém životě měla rozhodovat trochu jinak. Celý život cítí, že na jedné křižovatce udělala chybu, ale zároveň cítí, že se ničím neprovinila.

Jejího manžela hraje Martin Finger a rodinného přítele, který se zatčení vyhne a poté se 6 let stará o celou rodinu hraje Ondřej Sokol. V tomto díle hrají i jiní herci například Klára Melíšková, Jiří Macháček, Sabina Remundová, David Novotny, Lenka Krobotová a další.

Mě osobně se první díl velice líbil. Když to porovnám s dalšími dvěma díly. Tenhle byl z nich asi nejlepší.

V druhém filmu Dezertér se snaží všichni vrátit zpátky a vést normální život, přestože si prošli nepříjemnými zážitky. Otto, manžel jedné ze sester se dal také dohromady a se svou rodinou provozuje opět kadeřnictví. Když převzali moc komunisté, kteří rozklížili stát a i jeho celou rodinu. Scény s  oltářem chytne a nepustí za což může i způsob vyprávění, který vyžaduje větší pozornost. Pozornější divák sotva bude film vnímat jako sled scének, takže je vidět jak na sebe obrazy navazují. Pravdou je , že tvůrci nechávají diváky domyslet hodně věcí. Neobjasňovali tu, proč se po určité události začali lidé chovat jinak nebo o některých svých přesvědčeních ještě přitvrdili. Z dialogů herců je znát kdo sympatizoval s komunisty a kdo je naopak nesnáší.

Také se v tomto díle podíváme do blázince. Zde se snaží lidem "pomáhat". Jsou zde inteligentní lidé, kteří sesadili z prestižním míst a na jejich místo přišli lidé, kteří jsou ve straně a věří v bolševismus. Jiří Macháček, který hraje Otta, skončí na chvilku ve vězení. 

Upřímně v jistých částech jsem se nudila, ale jelikož jsem tuto dobu nezažila, byla to prima vidět zase něco z období vládnutí komunistu a alespoň si trochu představit jako normální domácnost žila nebo jaké dopady mělo když jsi nebyl ve straně nebo jeden z tvých sourozenců byl zavřený ve vězení.

Ve třetím a zároveň posledním filmu této trilogie Nápadník se o dceru druhé z nich zajímá mladý chlapec Mirek se kterým se Danuška seznámí u tety a strejdy, kteří provozují Zahradnictví. Není študovaný, což vede jejího otce k myšlence, že pro jeho dceru není dost dobrý naopak od kamarádova syna, kterému se říká Tvaroh a se ženami to moc neumí.

V období komunismu bychom našli hodně otců, kteří pro svou dceru jen to nejlepší, ale přitom ji svým chováním a nařizováním spíše šlapali po štěstí. U Jindřicha, kterého hraje Martin Finger je to ještě mnohem složitější. V lágru seděl na samotce, přežil pochod smrti, ale pak ho kvůli tomu že nebyl ve straně a nevstoupil do ní poslali do předčasného důchodu. Jindřich si jde tvrdě za svým, ale nevidí to, že spíše dceři jen ubližuje.  Také zažije pokus komunistů, z něho udělat udavače. 

Některé scény jsem nechápala, ale jinak se mi poslední film líbil hlavně kvůli obsazení, jelikož zde hrála hlavní roli Anička Fialová, kterou znáte z pořadu Tvoje tvář má známý hlas. 
Tuto sérii tří filmů doporučuji hlavně těm, kteří mají rádi film Pelíšky.

Vaše Epilepsyylife

You Might Also Like

0 comments