Divadelní hra - Kalibův zločin


Divadlo - Východočeské divadlo Pardubice


Tvůrci
Kostýmy, scéna: Markéta Sládečková, Jan Štěpánek 
Hudba: Jiří Pavlica
Pohybová spolupráce: Ondřej Jiráček


Režie: Břetislav Rychlík

Osoby a obsazení:
Kaliba...Martin Mejzlík
Vojtěch Kaliba, jeho syn...Milan Němec
Nána Nedomlelová, jeho dcera...Petra Janečková
Nanka Smržová, jeho dcera...Martina Sikorová
Smrž...Ladislav Špiner
Boučková, vejměnice...Romana Chvalová
Karla,její dcera...Jana Ondrušková
Marie Konopáčová, její dcera...Kristýna Hulcová ( jako host )
Konopáč...Petr Borovec
Kukelka, vejměník...Petr Dohnal
Bouček...Alexander Postler
Nedomlel...Josef Pejchal
Rachota...Josef Láska
Dozorce vězňů...Jan Hyhlík 
vesničani...Vladimír Chmelař ( zaměstnanec východočeské divadla ), externisté Milena Dobrovolná, Marie Kopecká, Jiří Kovárník, Matěj Vaniš

Starý mládenec Vojtěch Kaliba, prosťáček a dobrák od kosti, je vmanipulován do sňatku s o mnoho let mladší ženou Karlou. Kolotoč intrik, lží a pomluv se pomalu roztáčí, přičemž jeho hlavním hybatelem je nejčastěji Kalibova tchýně, která se postupně krom bohatého statku snaží ovládnout i celou Kalibovu rodinu. Chamtivost a vypočítavost přerůstá v psychické týrání. Vojtu zprvu zachraňuje jeho selský rozum, zmatek v jeho duši ale neúprosně roste, až nabývá nekontrolovatelných rozměrů.


Raisova románová předloha z roku 1892, jež je bezesporu jednou z nejlepších próz české literatury 19. století, překvapuje nejen svou nadčasovostí, ale i silným dramatickým potenciálem. Důmyslně vystavěné situace nepostrádající napětí a psychologie postav vykreslená především pomocí dialogů předurčily Raisův román k divadelní adaptaci, jejímž autorem je Bedřich Vrbský. Právě tato dramatizace a román samotný se staly východisky nové verze textu režiséra Břetislava Rychlíka. Hudbu pro inscenaci složí houslista a skladatel Jiří Pavlica, umělecký vedoucí Hradišťanu.

Moje hodnocení:
Když týden před vánocemi mamka přijela z Prahy a řekla jestli nechci je s nimi místo mé sestry do divadla, řekla jsem že jo i když jsem se trochu obávala. Kalibův zločin od Raise není zrovna žádná řachanda co jsem si pamatovala ze školy a v sobotu u nás byla taťkova sestřenice a ty z veřejné generálky v půlce odešli a proto jsem se obávala právem. Ale překvapilo mě nebylo to tak hodně zlé jak jsme se já, babička i mamka obávala. Znova bych na to asi nešla ale špatné to nebylo. Myslím si osobně, že i v současnosti se někdy tohle v rodinách děje a taky mě osobně i to trochu přineslo. I když některé části představení byli až moc divné a drastické. Ale rozhodně bych to doporučila středoškolským studentům třeba i jako doplnění k maturitě.

***
Vaše Epilepsyylife

You Might Also Like

0 comments