PELÍŠKY


Anotace:
Příběhy jedné historické generace - stárnoucích rodičů, dospívající mládeže a malých dětí.
Děj je zasazen do konce 60. let - podzim 67 až léto 68 s krátkým epilogem přesahujícím do 70. let. Pražská vilová čtvrť Hanspaulka, jemná poetika a humorná nadsázka jsou charakteristické pro mozaikové vyprávění paralelních životních osudů tří generací mužů a žen ve zvláštním období našich dějin v roce 1968. 

Československo na přelomu let 1967 a 1968. Po střechou jednoho domu se potkávají různí lidé, generace, světonázory a životní styly. V komediálních příhodách plných absurdit a empatie poznáváme další obyvatele: přívržence i odpůrce komunismu, vdané i osamocené ženy, neposlušně děti a o nic lepší puberťáky. Hrdinové slaví Vánoce, pijí slivovici a hořící panáky, po kterých chrlí z úst oheň. Sedí u rodinných obědů a urputně se hádají o rozdíl mezi knedlíkem a nokem. Vzrušeně, ale i skepticky testují další zázračné vynálezy: nerozbitné skleničky a umělohmotné lžičky. Mladí prožívají první lásky a trpí za miliony dalších, starší se snaží mít sex a přitom doufají, že je u toho potomci nenačapají. Život vře a srší všude kolem. A za oknem se píšou velké dějiny, které vrhají na celý ten povyk stín. Jsou daleko a přitom tak nebezpečně blízko. 


( převzato s čsfd ) 

Můj názor:
Začala bych tím, že to je film, který můžu vidět klidně 10x za rok a nikdy mě nepřestanou bavit a rozesmívat ty hlášky tam. :D 

Například:
otec Kraus: Tak si jich dáme ještě pět. Raz...dva...tři...Venku píská na Jindřišku Michal.
otec Kraus: ...pět...
Michal: Jindro!!!
otec Kraus:...šest...!
otec Kraus:...sedm...Já jsem řekl deset!
otec Kraus: Říkals pět!
otec Kraus: Řekl jsem pět a myslet jsem deset.

otec Kraus: Nám, nám, narodil se...!!! Ona se usmívá. Usmívá se. Já jsem přesvědčen, že kdyby mi chrstli vařící olej do ksichtu, tak se ona bude co?!? Bude se smát!

otec Kraus: Něco ti je?
máma Krausová: Nic mi není.
otec Kraus: To ti tak budeme věřit, že ti nic není, když jsi hekla.
máma Krausová: Já nehekám.
otec Kraus: Hekla jsi, neříkej, že ne. Proč bys jinak hekala, kdyby ti bylo dobře? Tady celé dny chodím po bytě a pozoruju tě, jak bledneš jako smrt, ztrácíš se mi před očima. Mě přece můžeš všechno říct, i to, že ti není dobře! Hekla jsi, teď jsi hekla! A popři to. Dcera je drzá, a starý hypochondr tady neustále heká a heká! Já, válečný invalida a kripl po třech infarktech, hekám snad? Obtěžuji tím někoho? Neobtěžuji!

máma Krausová: Nejsou ty knedlíčky trochu mazlavé?
Jindřiška Krausová: Noky přece musí být trošičku mazlavé. Na povrchu.
otec Kraus: Noky? Slyšel jsem dobře? Řekla jsi noky?
Jindřiška Krausová: Maminčiny noky přece. Pravý nok je na povrchu mazlavý a uvnitř kyprý a vláčný.
otec Kraus: Ale mluvila jsi o maminčiných vynikajících bramborových knedlících?
Jindřiška Krausová: Mluvím o senzačních maminčiných nocích.
otec Kraus: O těchto nefalšovaných typických vídeňských bramborových knedlících? A ty se je opovažuješ nazývat...
Jindřiška Krausová: Noky.
otec Kraus: Knedlíky.
Jindřiška Krausová: Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky. Je to prosté. Knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků, a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky. A po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý. Naproti tomu typický nok, se ve formě kuliček nebo šišek, vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu.

otec Kraus: Proletáři všech zemí, vyližte si prdel!

Tohle jen malá část hlášek z filmu, které jsou podle mého názoru jedny z nejlepších. Je to jeden z absolutně nejlepších filmů té doby. Neuvěřitelně reálné pojetí a vykreslení dvou rodin, které stojí na opačné straně. Četla jsem i názory toho jak na ně lidi nadávají, ale já sem spíše opačného názoru, že třeba já osobně jsem tuhle dobu nezažila a moji rodiče byli hodně malé děti a proto vidět jak reálné domácnosti ať už byla na jedné nebo druhé straně se mi moc líbilo. Vím,ale že hodně dnešních mladých lidí buď tento film s legendárními hláškami vůbec neznám a nebo je to pro ně zastaralý připitomnělý film, který pro ně není absolutně ničím zajímavý. Já ho mám ráda už od dob dětství a každoročně se na něj o Štědrém dnu celá rodina díváme společně. 

Hodnocení:
Jak Vám asi došlo hodnocení tohoto filmu bude vysoké. Pro mě je to jeden z mála českých starších filmů, které budu moc vidět až budu třeba v důchodu a pořád se tomu budu smát :D 


Vaše Epilepsyylife

You Might Also Like

5 comments

  1. cryptocurrency prices , cryptocurrencies, bitcoin, market cap, btc price, crypto market, crypto exchange, crypto news, ethereum, litecoin, dogecoin, xrp

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On the Never Say Goodbye Capítulo 5 Sub Español ha sido lanzado ahora.doramas prime
      quieres perderte otro nombre de Capitulos of Coreano Dorama On the Never Say Goodbye.

      Vymazat
  2. movie database , tv shows, trailer, movie ratings, movies, movie reviews, tmovie is the world's most popular database for movie, TV and celebrity content

    OdpovědětVymazat
  3. good content to read very important info here is more to go
    pinoytv

    OdpovědětVymazat