Minna Lingrenová - Babičky: Na útěku




V domově probíhá rekonstrukce a po celé budově se pohybují pochybné existence. Bábinky jsou podezíravé a zvědavé i normálně, ale nyní mají hotové žně. Podezřelé individuum je pro ně každý, s kým se setkají. A nejdivnější jim připadají dělníci z východu, kteří neumí pořádně finsky. Bábinky nenechají na nikom nit suchou, a jak můžou, stěžují si. V předchozím díle se setkaly s vraždou a nyní je čeká hned několik zločinů. Rozdíl je v tom, že minule byly aktivními pátračkami, kdežto nyní se jim přihodí pár věcí, které nejsou tak úplně košer.

Čtenář se bude divit a bábinky ještě víc. Protože jde o detektivku, je jasné, že se něco semele. Konkrétní zločiny vás ale překvapí, protože nekalosti budete hledat v něčem jiném. Detektivních zápletek je tu hned několik a všechny se nějakým způsobem dotýkají našich hrdinek. Ty společně opustí domov důchodců a nastěhují se do luxusního bytu ve čtvrti Hakaniemi. Všechny si myslí, že prchají před organizovaným zločinem do bezpečí, ale pravda je trochu jiná.
Příběh je napínavý, ale nechybí v něm jízlivý ani laskavý humor a autorčin nadhled. Jako novinářka je protřelá a nedělá si iluze o finském systému. Siiri, Irma i čerstvá novomanželka Anna-Liisa jsou skvělé glosátorky a vy se smějete s nimi nebo jim. Bábinky jsou zvyklé na dokonalý servis, ale nyní musí čelit nástrahám běžného života. V románu figurují muži, mladí lidé i moderní technologie. Bábinky se s nimi snaží vyrovnat se ctí, ale dělají to po svém. Některé epizody jsou tragicko-komické a vaše emoce budou jako na houpačce. Asi nejvíc emocionálně vypjatá příhoda popisuje vztah dementního muže a jeho milující manželky, která cítí, že by pro něj byla vysvobozením smrt.
Některá témata jsou šokující a šokující je i přímočarost autorky. Bábinky se tváří jako drsňačky, ale vy cítíte, že jsou to osamělé duše toužící po porozumění a vlídném zacházení. Jsou moudré, mají zkušenosti, ale mladí nejsou na jejich rady zvědaví a rodinní příslušníci (pokud vůbec jsou), nemají na rodiče a prarodiče čas. Bábinky mají peníze, ale za co je utrácet, když po jídle bolí břicho, pálí žáha a na dovolenou by si netroufly ani s ošetřovatelkou? Času mají spoustu, ale čím ho vyplnit? Láska je fajn, ale co s chlapem, který zapomíná vaše jméno?
Bábinky mluví o nemocech, probírají způsoby euthanásie a cynicky si kupují oblečení na pohřby. Jejich přátelé umírají a ke všemu se ještě ukazuje, že nemůžou věřit každému, kdo se tváří jako přítel. Knihu bych charakterizovala jako společenský nebo satirický román s detektivními prvky. Není to typická detektivka, kde by na začátku došlo ke zločinu, který by se vysvětlil v poslední kapitole. Babičky samy sebe nepovažují za vyšetřovatelky, ale za pouhé pozorovatelky. I tak jsou „Babičky: Na útěku“ příjemné krimi čtení.


Četli jste Babičky: Na útěku? Líbila se Vám nebo ji teprve budete číst? Budu ráda když se o svůj názor podělíte v komentářích :)

Vaše Epilepsyylife

You Might Also Like

0 comments